Vill du också synas här?

Tyresö Konsthall 18 april- 23 maj 2020

 

 

På väg till verkstan på cykel häromdan: Plötsligt förstår jag hur exponerad jag är för reklam. Min blick söker av varenda ljusskåp jag passerar i jakt på material att arbeta med. Min utsatthet är förmodligen något större än gemene mans, min uppmärksamhet är total och odelad och trots att jag letar efter annat än erbjudanden och extrapriser så sipprar det ju in, det här förföriska och lockande som hakar i mitt undermedvetna för att plötsligt aktiveras när jag släpper garden. Frågan kommer osökt: Skulle det inte vara bra med en ny sån där? Eller kanske jag ska laga det där till middag? Orkar inte byta elbolag men tänk om det faktiskt är mycket billigare och ja- jag ska inte glömma att tvätta händerna, se över ungarnas mobilabonnemang och kanske kolla upp den där serien om jag orkar senare ikväll...

 

Och så där håller det på. Varje yta i staden som tas i anspråk av marknadsföring är en yta som skulle kunna lämnas blank och orörd eller ha ett innehåll som ger uttryck för våra verkliga behov, drömmar och önskningar. Det skulle kunna vara en bild av något fint. Eller något fult. Eller något roligt. Bild och text med syfte att manipulera vårt gemensamma rum till en marknadsplats känns förlegat.

 

Hur skulle våra budskap till varandra se ut om vi fick använda dessa ytor? Nästan 2 kvadratmeter visuell yta, upplyst om kvällen och i bästa promenadläge. Mina texter på reklamaffischer är uttryck som lånats, stulits, gjorts om och stöpts i en form som passar just mig. Det är ett svar på frågan jag ställde mig själv för ett par år sedan: Ja, jag vill också synas här.